Sac kavurma aslına çoğu kişinin bildiği, en azından kurban
bayramlarında yaptığı, yediği muhteşem ötesi bir lezzettir. Açık konuşmak
gerekirse ben evlenene kadar işin sadece yemek kısmıyla ilgilendiğim için nasıl
yapıldığını bilmiyordum. Ancak evimizin gerçek şefi sayesinde diğer pek çok
yemek gibi bunu da öğrendim.Bizim şefimizin nasıl yaptığına gelirsek;
Malzeme listesi: (2 kişilik yemek için)
200gr az yağlı kuzu eti
2 kaşık zeytinyağı
1 tane kuru soğan
1 tane domates
Yeşil biber
Sıcak su
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Hazırlanışı:
Bizim evde etin pişme usulü hangi yemek yapılırsa yapılsın
önce kendi yağında eti iyice kavurmak daha sonra da su ekleyip haşlamak. Sac
kavurmada da öncelikle etimizi ufak ufak doğradık. Biz az yağlı kuzu eti
kullandık. Bahreyn de kuzu etleri kokmadığı ve dana etine göre daha lezzetli
olduğu için biz onu tercih ediyoruz ancak siz dana etiyle de yapabilirsiniz
tabi ki. Doğradığımız etleri teflon tavamıza alıp altını orta hararette açtık.
Daha sonra tavanın iyice ısınmasıyla altını kısıp pişirmeye bıraktık. Bu
aşamada et önce suyunu salıp daha sonra da içine çekiyor. ( (Tavadaki toplam
süre yaklaşık 30-40 dk) Et suyunu içine çektikten sonra biraz daha kavurup
üzerine sıcak su ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak pişmeye
bırakıyoruz. Eğer eti tavayı ısıttıktan sonra tavaya atarsanız suyunu salmıyor,
bazı uzmanlar etin besin değerini koruması açısından bunu daha sağlıklı
bulsalar da biz bunu tercih etmedik çünkü eti sertleştiriyor. Etlerimizin
piştiğini anlamak için çatalla ikiye bölmeyi deneyebilirsiniz. Et piştiyse
zaten lokum gibi dağılıyor. Pişmediyse kapağını kapatıp pişirmeye devam
edebilirsiniz. Etimiz piştikten sonra suyunu pilav için süzüyoruz. (Ben
kavurmanın yanına pilav yapmıştım ancak siz et suyunu saklayıp daha sonra başka
yemekler için kullanabilirsiniz). Tavamızın içine önce 2 kaşık kadar
sıvıyağımızı daha sonra ufak ufak doğradığımız 1 adet soğanımızı alıyoruz.
Soğanları biraz karamelize oluncaya kadar kavurduktan sonra içine pişen
etlerimizi alıyoruz. Son olarakta isteğinize bağlı olarak yeşil biber ve 1 adet
domatesimizi doğruyoruz. Ve tavamızın kapağını kapatarak yemeğimizi çok kısık
ateşte pişmeye bırakıyoruz. 10dk bu şekilde piştikten sonra altını kapatarak
servise hazır hale getiriyoruz.
Şehriyeli bulgur pilavıyla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder