11 Ağustos 2014 Pazartesi

Antep Usulü Sac Kavurma






Sac kavurma aslına çoğu kişinin bildiği, en azından kurban bayramlarında yaptığı, yediği muhteşem ötesi bir lezzettir. Açık konuşmak gerekirse ben evlenene kadar işin sadece yemek kısmıyla ilgilendiğim için nasıl yapıldığını bilmiyordum. Ancak evimizin gerçek şefi sayesinde diğer pek çok yemek gibi bunu da öğrendim.Bizim şefimizin nasıl yaptığına gelirsek;

Malzeme listesi: (2 kişilik yemek için)

200gr az yağlı kuzu eti
2 kaşık zeytinyağı
1 tane kuru soğan
1 tane domates
Yeşil biber
Sıcak su
Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Hazırlanışı:
Bizim evde etin pişme usulü hangi yemek yapılırsa yapılsın önce kendi yağında eti iyice kavurmak daha sonra da su ekleyip haşlamak. Sac kavurmada da öncelikle etimizi ufak ufak doğradık. Biz az yağlı kuzu eti kullandık. Bahreyn de kuzu etleri kokmadığı ve dana etine göre daha lezzetli olduğu için biz onu tercih ediyoruz ancak siz dana etiyle de yapabilirsiniz tabi ki. Doğradığımız etleri teflon tavamıza alıp altını orta hararette açtık. Daha sonra tavanın iyice ısınmasıyla altını kısıp pişirmeye bıraktık. Bu aşamada et önce suyunu salıp daha sonra da içine çekiyor. ( (Tavadaki toplam süre yaklaşık 30-40 dk) Et suyunu içine çektikten sonra biraz daha kavurup üzerine sıcak su ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Eğer eti tavayı ısıttıktan sonra tavaya atarsanız suyunu salmıyor, bazı uzmanlar etin besin değerini koruması açısından bunu daha sağlıklı bulsalar da biz bunu tercih etmedik çünkü eti sertleştiriyor. Etlerimizin piştiğini anlamak için çatalla ikiye bölmeyi deneyebilirsiniz. Et piştiyse zaten lokum gibi dağılıyor. Pişmediyse kapağını kapatıp pişirmeye devam edebilirsiniz. Etimiz piştikten sonra suyunu pilav için süzüyoruz. (Ben kavurmanın yanına pilav yapmıştım ancak siz et suyunu saklayıp daha sonra başka yemekler için kullanabilirsiniz). Tavamızın içine önce 2 kaşık kadar sıvıyağımızı daha sonra ufak ufak doğradığımız 1 adet soğanımızı alıyoruz. Soğanları biraz karamelize oluncaya kadar kavurduktan sonra içine pişen etlerimizi alıyoruz. Son olarakta isteğinize bağlı olarak yeşil biber ve 1 adet domatesimizi doğruyoruz. Ve tavamızın kapağını kapatarak yemeğimizi çok kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. 10dk bu şekilde piştikten sonra altını kapatarak servise hazır hale getiriyoruz.

Şehriyeli bulgur pilavıyla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder