3 Nisan 2014 Perşembe

Akademik Günlük- 1

Gezi günlüklerime ara vererek biraz da akademik hayattan bahsetmek istiyorum. Öncelikle benim de lisanstayken çok merak ettiğim ancak kime soracağımı bilemediğim çeşitli sorularla başlayalım.

1- Yüksek lisansa başlamak için ne yapmalıyım?


- Yüksek lisansa başlayabilmek için her okulun kendine göre şartları bulunabilir. Ancak temel şart yani olmazsa olmaz şart ALES'tir. Ales temel matematik ve türkçe bilgisine dayanan sözel ve sayısal mantık sorularının da yer aldığı bir sınavdır. Bu sınav Mayıs ve Ekim dönemi olmak üzere senede 2 kez yapılır ve 3 yıl geçerlidir. Yani ALES'e girmek için üniversiteyi bitirmenize gerek yoktur. Kendinizi denemek maksadıyla 2. veya 3. sınıftayken de ALES e girebilir ve okul bitince de aldığınız puanı kullanabilirsiniz.


- Yüksek lisans için Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul Üniv. gibi üniversiteler dil şartı istemektedir. Ancak anadoludaki üniversiteler de böyle bir şart bulunmamaktadır. Yüksek lisans için okullar haziran ve eylül ayları arasında ilanlara çıkmaktadır ve bu ilanlarda adaylardan aradıkları nitelikleri belirtirler. Bu ilanları takip etmek için şu adrese sık sık bakabilirsiniz.. Yüksek lisans ve doktora ilanları Bazı üniversiteler ise ara dönemde yani Bahar Dönemi nde de ilan açabilir, bunun için de aralık-ocak dönemi gibi verdiğim adrese bakabilirsiniz.


-Doğru bilinen doğruluk payı da olan yanlışlardan biri de yüksek lisans için ortalama şartıdır. Yüksek lisans için çoğu okulun(Boğaziçi, ODTÜ gibi üst düzey okulları kastetmiyorum) minimum ortalama şartı 2.00 veya 2.50 tur. Yani ortalamanız düşükse bile yüksek lisans yapabilirsiniz. Ancak ales ve mülakatınızın iyi geçmesi şartıyla.


-Yüksek lisansa başlama sürecinde öncelikle ALES e girdiniz, daha sonra eğer dil isteyen bir okula başvuracaksanız YDS ye girdiniz ve ortalamanızda 2.00 nin üzerinde peki şimdi ne yapacaksınız? Şimdi başvuracağınız okulun ilanında istenen belgeleri toparlayacaksınız (Kimlik fotokopisi, ales belgesi, diploma fotokopisi vs. ) ve bu belgeleri okula göndereceksiniz. (Bazı okullar elden yani şahsi başvuru ister, dikkat!)

Siz belgeleri gönderdikten sonra tüm başvurular değerlendirilerek bir sıralama oluşturulacak. Sizin ales puanınıza, ortalamanıza ve varsa dil puanınıza göre.
Bu sıralama önemli. Çünkü bazı üniversiteler hiç mülakata gerek kalmadan (Anadolu Üniv. İşletme-İktisat Bölümü için konuşursak) mesela ilk 10 daki adayları yüksek lisansa kabul ederken bazı üniversiteler mülakatta yapıyor. Mülakat olursa mesela %40 ales, %30 ortalama % 20 mülakat puanı gibi bir değerlendirme ölçütü belirtebiliyorlar. Bu da yine o okula göre belirleniyor.

2. Peki yüksek lisans mülakatında ne soruluyor?


Ben kendi deneyimlerimden örnek verecek olursam (alanım işletme) bize işletmeyle ilgili temel kavramları sormuşlardı. Mesela Pazarlamanın 5P si nedir, envanter nedir, bilanço nedir, gibi. Ancak bazı arkadaşlarımıza adın soyadın ne neden yüksek lisans gibi kişisel sorular da sorulabiliyor. Burda dikkat edilmesi gereken temel nokta, hocaların "neden yüksek lisans" sorusuna vereceğiniz cevap. Onları gerçekten akademik kariyer istediğinize inandırmanız gerekiyor. Yani maaşım yükselsin diye, terfi etmek için, askerliği ertelemek için, biraz daha öğrencilik keyfi sürmek için vs gibi realist cevaplar vermekten kaçınınız efendim :)  hatta çalışıyorsanız bile bunu gizleyebilirsiniz. Çünkü hiç bir hoca başka yerde çalışan birini yüksek lisans öğrencisi olarak almak istemiyor, verimi düşecek vs sebeplerden dolayı.


3-Tezli yüksek lisansla tezsiz yüksek lisans farkı?


Bu soru önemli bir soru. Çünkü tez yazmak insanın hayatını ciddi anlamda karartan ve yüksek lisansın 1 yıl uzamasına sebep veren bir olay. Burada tezli mi tezsiz mi kararını verirken  neden yüksek lisans yaptığınızı düşünmeniz gerekiyor. eğer akademik kariyer için yüksek lisans yapıyorsanız muhakkak tezli yapmalısınız ancak az önce saydığım sebepler sözkonusuysa yani terfi, askerlik vs yani yüksek lisansı bitirip okul hayatını noktalama düşüncesindeyseniz o zaman tabi ki tezsiz yapmanız daha makul.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder